Do třetího ročníku Mezinárodního historického diktátu vítězství, který se v sobotu konal ve vícero zemích světa, se za ČR zapojil poprvé Ruský kulturně osvětový spolek na Moravě (RKOSM) se sídlem v Brně.

Půldruhé desítky členů a příznivců tohoto spolku z jihu Moravy „křížkovalo“ dle svých znalostí na testovém archu  pokud možno správné odpovědi na otázky z událostí Velké vlastenecké války (1941 až 1945). »Zajímá nás relativně nedávná historie, chceme dobře znát dějiny 2. světové války. Testové otázky se vztahovaly k pestré paletě artefaktů té doby – k pomníkům, obětem a událostem 2. světové války, k literární a filmové tvorbě, písním z dob války. Poutaly se také k událostem, které ovlivnily rozhodování vojevůdců Sovětské armády a také k místním událostem. Prohloubili jsme si tím své znalosti,« rozvedla předsedkyně RKOSM, ruská básnířka a novinářka Ljubov Vondroušková.

Dodala, že účastníci přijeli na diktát ze Slavkova, Mikulova, Břeclavi, Němčiček, ze Sedlece, Bořitova a samozřejmě z Brna. Úkoly nebyly lehké. Proto ne všichni na všechny testové otázky odpověděli správně. Pro jejich lepší pochopení si Češi museli zprvu přeložit otázky do češtiny, atp. Nebo např. film se rozhodli shlédnout dle odkazu raději dvakrát.

Výsledek testu, zaslaný z vícero zemí do Ruska, moskevský pořadatel vyhodnotí a účastníkům pošle certifikát. První ročník „Diktátu vítězství“ byl jen v Rusku, druhý ve státech bývalého Sovětského svazu a letos už v řadě zemí světa, včetně ČR. Do znalostního testu se v Brně zapojily i výtvarnice, původem z Ruska – Světlana Šumberáková, Natálie Křenková a Olga Plchová. V prodejní galerii RKOSM v brněnské Křenové ulici vystavují své obrazy a jiné výtvarné předměty.

Členové a příznivci Ruského kulturně osvětového spolku na Moravě se tradičně zapojí  např. tanečními a hudebně-pěveckými či básnířskými vstupy do 15. ročníku jihomoravského festivalu národnostních menšin Babylonfest 2022. Ten se koná od 9. do 17. září v Brně. Organizátoři tohoto festivalu diaspor připravili pro spolky národnostních menšin a jejich příznivce např. koncert v sále Konzervatoře, utkání ve znalostním kvízu i přehlídku literární tvorby s názvem „Žijí mezi námi“. Budou též sázet symbolické národní stromy v parku Lužánky. V Muzeu romské kultury se zúčastní hudebně-literární dílny a festival uzavřou tradičně velkolepým společenským večerem v paláci vietnamské menšiny.

(vž)

FOTO – Václav ŽALUD

Na snímcích:

1-4 Účastníci historického diktátu v Brně vyplňují znalostní test.
5-6
Návštěva galerie ruských výtvarnic RKOSM.


0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder